Home
Thema's
Begeleiding
POH NP DA paramedici
Data Open trainingen
Over ons
Topcoaching
Publicaties
Tennis muziek
Sporthistorie boeken
Links

Recensies en Artikel: Kester Freriks, NRC - Cor Gout - Het Parool (4 van de 5 sterren) door Arthur van den Boogard 

Gerard Scheurleer (1886-1948) was een geniale en complexe man. Als lid van het bankiersgeslacht Scheurleer kon hij het zich in het begin van de twintigste eeuw permitteren zijn hart te volgen en zijn leven te wijden aan de tennissport, waarvoor hij zelfs zijn rechtenstudie veronachtzaamde. Hij behoorde tot de beste spelers van Nederland en won diverse malen de titel in het dubbelspel. Zijn genialiteit openbaarde zich voor het eerst , toen hij de veertienjarige Arthur Diemer Kool  als onbezoldigd coach in twee jaar de jongste kampioen van Nederland aller tijden wist te maken. Voorbeelden waren er niet in 1910. Het begrip “tenniscoach” bestond nog niet. De tennissport stond in de kinderschoenen. Scheurleer moest alles zelf uitvinden. Hij behoorde al snel tot de meest invloedrijke figuren in de vaderlandse sportwereld.
Hij onderhield intensieve contacten met mensen als Karel Lotsy en wereldkampioen Bill Tilden. Hij raakte bevriend met vele vooraanstaande personen zoals professor Casimir, de grote pedagoog,  en Han van Meegeren, de meestervervalser. 
Hij instigeerde de deelname van Nederland aan het toernooi om de Davis Cup in 1920 en was de eerste Davis Cup captain. Zijn ambitie om het dubbelspel te spelen werd doorkruist omdat de teamleden Kick van Lennep prefereerden boven hem. Nooit zou hij een tweede kans krijgen. Het succesvolle team werd uit de finale teruggetrokken, wat leidde tot een groot conflict met de bondsvoorzitter jhr. Jan Feith, die ten gevolge van dit conflict gedwongen was af te treden. Het jaar daarop werd geen team ingeschreven en in 1922 verloor hij zijn rechterbeen in een motorongeluk.
Hij bleef betrokken bij de tennissport . Hij wierp zich op het begeleiden en opleiden van kampioenen. Henk Timmer was zijn volgende pupil, die tot de Europese top ging behoren, waarna ook Kea Bouman en Madzy Rollin Couquerque zich bij hem voegden.
Hij schreef vier boeken over tennis, waaruit eens te meer bleek , dat hij zijn tijd ver vooruit was en bleef. Hij was de eerste die concepten uit het Zen Boeddhisme transfereerde naar tennis. Veertig jaar later zou Timothy Galwey daarover bestseller schrijven: “Inner Tennis”.  Hij stichtte een internationaal opleidingscentrum, dat echter niet van de grond kwam. Bolletieri lukte dat veertig jaar later wel.
Dramatische gebeurtenissen bleven een grote impact op zijn leven houden. Grote conflicten kwamen op zijn weg. Hij werd afgezet als Davis Cup captain.
Het familiekapitaal ging verloren door het faillissement van de Bank Scheurleer en Zoonen, waardoor hij voor het eerst van zijn leven gedwongen was geld te verdienen. Afgrijselijke fantoompijnen bleven hem  kwellen. In de oorlog moest hij zijn kunstverzameling verkopen en kwam hij in de financiële problemen. In zijn laatste jaren moest hij tegenvaller op tegenvaller verwerken.
Het verhaal van zijn zelfgekozen dood is tot dusver voor de wereld verborgen gebleven. Voor het eerst wordt verhaald, hoe dat verlopen is en met welk drama dat gepaard ging.

Theo Bollerman - U2PiBv - 2013.

Informatie aanvragen?

Geïnteresseerd in tennisgeschiedenis en/of -cultuur?: http://www.tennismuseum.nl

 

Sportstad Den Haag al eeuwen onverslaanbaar 9789492273024

Den Haag was de eerste stad in Nederland met een dakjeskaatsbaan, paardenrenbaan, tennispark, overdekt zwembad, golfbaan, wielerwedstrijd, academie voor lichamelijke opvoeding, tennisstadion, cricketweek, schaakgebouw, sintelbaan, speciaal voor tennis ontworpen hal, bureau voor medische sportkeuring en overdekte skihelling.Verenigingen uit Den Haag waren leidend in atletiek, voetbal, cricket, hockey, tennis, squash, badminton, tafeltennis, golf, handbal, korfbal, volleybal, honkbal, zwemmen, waterpolo, ijshockey, boksen, schermen, geweer- en boogschieten, dammen, schaken en bridgen. Den Haag bracht vele sportfenomenen voort: Richard Krajicek, Huub van Boeckel, Marcella Mesker, Maurice van Nieuwenhuizen, freule Daisy, vader en zoon Jochems, Jan Parlevliet, Maja van Kapel, Wil van Dommelen, Bart Volkerijk, Tinus Osendarp, Piet Moeskops, Wieger Mensonides, de Kruize-dynastie, Alexander Rueb, Gerard Scheurleer, Karel de Jager, Joke van Beusekom, Roel Evenblij, Jacques de Vink, Ton van der Loos, Hans Sauerbier Couvée, Hans Vergoed, de Anjema's, Jan Veentjer en vele andere kampioenen en sporthelden.Zij kwamen uit voor hockeyclubs KZ, HDM en HGC, zwemverenigingen ZIAN en HZ&PC, HaagAtletiek, tennisverenigingen Leimonias, De Metselaars en Thor de Bataaf, de Haagse Rugby Club, de schaakclub Discendo Discimus, Bridge Vereniging Het Buitenhof, het Residentie Damgenootschap, korfbalclubs Ons Eibernest en ALO, handbalclubs Hygiëa, Hellas, Hermes en Operatie '55, de Haagse Squash Rackets Club, Badminton Club Drop Shot, AdoLakers en Storks, Starlift Blokkeer, HIJS HOKIJ, Sint-Sebastiaen, tafeltennisclub Wibats, voetballandskampioenen HVV, HBS, Quick en ADO en de bijbehorende cricketclubs.In boeiende verhalen en interviews bewijst auteur/sporthistoricus Theo Bollerman dat de stad Den Haag in de ontwikkeling van veel sporten al eeuwen onverslaanbaar is.

Theo Bollerman - Nederlandse Sportboekenclub - 2015.
 

"Vier enkels en één dubbel, de geschiedenis van Nederland in de Davis Cup" - Theo Bollerman en Ruud Paauw - Uitgeverij IC van Nederland - 2006.

 

"Gravel& Gras, witte tenniskleding verplicht. Heden en verleden van de Tennisparken, de Clubs en de Mensen in Den Haag en Omstreken" -  Theo Bollerman - Uitgeverij "De Nieuwe Haagsche" - 2003.


Informatie aanvragen?

Geïnteresseerd in tennisgeschiedenis en/of -cultuur?: http://www.tennismuseum.nl

to Top of Page